Zserbó-szelet
A Karácsonyi finomságok nélkülözhetetlen szereplője. A zserbót szinte mindenki szereti. Nálunk nem hiányozhat az asztalról. A családból az én hasamba landol a legtöbb ebből a sütiből, mert ő az én nagy kedvencem. :-)
Hozzávalók:
- 35dkg liszt
- 1 egész tojás
- 5dkg cukor
- 20dkg margarin vagy 15dkg zsír
- 1dl tej
- 1dkg élesztő
- csipetnyi sütőpor, csipetnyi só
Töltelék:
- 12dkg darált dió
- 12dkg cukor
- 20dkg lekvár
Bevonat:
10dkg cukorból, 3dkg kakaóból és 3dkg vajból készült csokoládémáz.
Az élesztőt langyos tejben egy kockacukorral felfuttatjuk. A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, a cukrot, a tojást, sót, csipetnyi sütőport és jól összedolgozzuk.
A tésztát három egyenlő részre osztjuk. Mindegyik lapot kinyújtjuk egy 35X25cm nagyságú sütőlemez méretére, de a tészta ne érjen a sütőlap széléig, mert a kelésnél és a sütésnél terjeszkedik. Az alsó lapot lekvárral megkenjük és meghintjük a darált dió és porcukor keverékének a felével. Ráhelyezzük a másik lapot, azt is hasonlóképpen kenjük meg és töltjük. Erre rátesszük a harmadik lapot úgy, hogy a széleket is betakarjuk vele. A tésztát rendes hőmérsékletnél kelesztjük egy óráig. Tetejét megszurkáljuk és lassan sütjük, míg a teteje egyenletes világos pirosra sül. A megsült tésztát, ha kihűlt, csokoládémázzal bevonjuk. Ha kihűlt, kis kockákra vagy hosszú szeletekre vágjuk.
Hamarosan kép is. :-)
Jó étvágyat kívánok hozzá!
|